Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Nathan Mooij, The Naked Eye

14 februari 2019 @ 10:00 - 2 juni 2019 @ 17:30

€10

De collectie dubbelportretten van Nathan Mooij tonen de ogen als ‘spiegels van het brein’. De orde die we in gedachten proberen te scheppen in ons leven kent haar creatieve tegenhanger. Uitspattingen, dromen en emoties kennen bestaansrecht naast onze zin der realiteit en kritische blik. Iemand vertrouwen op zijn blauwe ogen; is dat een rationele of een emotionele keuze?

Met Naked Eye komen kunst, wetenschap en menselijke connectie samen. Nathan Mooij vertaalt de Nobelprijs-winnende theorie van Dr. Roger Sperry over de verschillen tussen de linker, rationele en rechter, emotionele hersenhelft en de vraag daarbij of dit ook zijn werking heeft op onze ogen. Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Door de versie met de twee linker- én de twee rechterogen naast elkaar af te beelden en te vergelijken ontstonden er bijzonder krachtige portretten. Ze tonen beide kanten van iemands karakter en maken daarmee een grote verscheidenheid aan emoties los. Door een project als dit te vertalen naar kunst ontstaat er een speelveld waar voor deze gevoelens alle ruimte is. Iedereen, van elke leeftijd en met elk karakter of interesse kan op een laagdrempelige manier kijken en ervaren wat het project teweegbrengt.

Nathan Mooij brengt fotografie als experiment. We kunnen verdrinken in elkaars ogen of troost vinden in de blik van de ander. Sommige ogen zitten vol verdriet of kijken recht door je heen. Ook gespreksvoering doen we door oogcontact te maken, maar we kijken elkaar echter nooit aan in twee ogen tegelijk. Waarom? En welk oog kiezen we dan onbewust? Deze vragen lieten Mooij geruime tijd niet los. Want oogcontact maken met een portret, kan dat eigenlijk? De tentoonstelling Naked Eye nodigt uit om dit te onderzoeken. Met welke ogen maken we het liefst contact en herkennen we die verschillen tussen emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik? Ga op onderzoek uit in de tentoonstelling Naked Eye en vind verdieping in de unieke selectie portretten. Jonge, oude, gehavende en gave gezichten tot bekende en onbekende blikken.

 

Houders van de volgende passen kunnen een gratis toegangskaart afhalen bij CODA Museumbalie

  • Museumkaart
  • CODA-Pas
  • MuseumVriendenpas
  • ICOM-pas
  • Kinderen tot en met 15 jaar

Houders van een CJP-Pas en studentenkaart kunnen een toegangskaart afhalen bij CODA Museumbalie met 50% korting.

 

source: https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/agenda/naked-eye

Gegevens

Begin:
14 februari 2019 @ 10:00
Einde:
2 juni 2019 @ 17:30
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Site:
https://www.coda-apeldoorn.nl/nl/agenda/naked-eye

Organisator

CODA
E-mail:
mail@coda-apeldoorn.nl
Site:
https://www.coda-apeldoorn.nl/

Locatie

CODA
Vosselmanstraat 299
Apeldoorn, Gelderland 7311 CL Netherlands
+ Google Maps
Telefoon:
055 526 84 00
Site:
https://www.coda-apeldoorn.nl/
Scroll naar top